OTOMATİK KATILIM BALKANTÜRKSİAD RADARINDA…

BALKANTÜRKSİAD, özellikle işveren ayağında kafa karışıklığına neden Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım Uygulamasını masaya yatırdı. Firmaların insan kaynakları yöneticilerinin ilgi gösterdiği seminerde, yeni sistem A’dan Z’ye irdelendi.

BURSA- Balkan ve Rumeli Sanayici ve İş Adamları Derneği (BALKANTÜRKSİAD), kamuoyunda zorunlu bireysel emeklilik olarak bilinen Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım Uygulaması ile ilgili Uludağ İhracatçılar Birliği’nde (UİB) seminer düzenledi. Seminere BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Levent Bilek, BNP PARIBAS CARDIF Emeklilik Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sertsöz, BNP PARIBAS CARDIF Marmara Bölge Müdürü Olgaç Köroğlu, BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri ve Bursa’da faaliyet gösteren firmaların insan kaynakları yöneticileri katıldı.

BİLEK; YÜKÜMLÜLÜK İŞVERENDE OLACAK

Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Levent Bilek, Otomatik Katılım uygulamasının, 1 Ocak 2017 tarihi itibarıyla yürürlüğe gireceğini hatırlatarak, “Bin kişiden fazla personel istihdam eden şirketlerde 45 yaşını doldurmamış tüm çalışanlar, çalıştıkları şirketler aracılığıyla otomatik bireysel emeklilik sistemine dahil edilecekler. Çalışanını otomatik katılım için emeklilik planına dahil etme yükümlülüğü ise işverende olacak. Konunun bir çok ayrıntısı bulunuyor. Bu düzenleme özellikle işverenlerle onların vekillerine önemli sorumluluklar getiriyor” dedi.

100 MİLYAR TL’LİK MEVDUATA ULAŞILACAK

BNP Paribas Cardif Emeklilik Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sertsöz,  sistemin hem işverenler hem sigorta şirketleri hem de çalışanlar için çok yeni olduğunu dile getirdi. İnteraktif bir şekilde gerçekleştirilen seminerde Sertsöz,  BES’te şu an 6,5 milyon kişinin yer aldığına dikkat çekti. 1 Ocak itibarıyla Türkiye’de 14 milyon kişinin sisteme dahil olmasını beklediklerini kaydeden Sertsöz, “Böylece 10 yıllık bir projeksiyonda 100 milyar TL’lik bir ek mevduata ulaşılacak. 13 senede gelinen noktanın 10 yıl içinde 2 katı büyüklüğüne ulaşılacak” dedi.

MİNİMUM KESİNTİ YÜZDE 3 ORANINDA OLACAK

Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım Uygulamasında çalışanlar için yüzde 25 devlet katkısının olacağını söyleyen Sertsöz, “Çalışan 2 ay içinde cayma hakkını kullanmazsa bin TL’lik destek daha gelecek. Eğer sistemde 10 yıl kalır ve emekli olursa toplam birikiminin yüzde 5’i oranında bir desteğe daha kavuşacak. Sisteme 1 Ocak 2017 itibarıyla 45 yaşından gün almamış kişiler katılacak. Minimum kesinti maaşının yüzde 3’ü oranında olacak. Çalışanın isteğine bağlı olarak bu rakam artırılabilecek” bilgilerini verdi.

SİSTEM, İŞVERENE SORUMLULUK YÜKLÜYOR

Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım Uygulamasının kademeli olarak başlatılacağını vurgulayan Sertsöz, şöyle devam etti: “1 Ocak itibarıyla bin ve üstü personel istihdam eden şirketler sisteme girecek. Nisan 2017’de 250 ve üstü çalışanı olan şirketler ve kamunun büyük bir kısmı, temmuzda 100 ve üzeri çalışana sahip şirketler, Ocak 2018’de 50’den fazla çalışanı olan şirketler sisteme dahil olacak. Ocak 2019 itibarıyla da tüm çalışanların sisteme girmesi hedefleniyor.  Bu sistemde işverenlerin ciddi bir sorumluluğu var.  Tüm tahsilat mekanizması işveren üzerinden gerçekleştirecek. İşveren kesintiyi hesaplayacak ve kesintiyi çalıştığı sigorta şirketine aktaracak. Aktarmadığı ya da yanlış aktardığı takdirde işlem başına 100 TL ceza ödeyecek.”

ÇALIŞANIN HESABI DEVLET GÜVENCESİ ALTINDA

Çalışanın iş değişikliği durumunda herhangi bir hak kaybına uğramadan yeni iş yerinin çalıştığı BES şirketine hesabının aktarılacağını belirten Sertsöz, “Çalışanın parası Takas Bank’ta devlet güvencesi altında” dedi. Sertsöz, çalışanların sistemde önünde faizli ve faizsiz seçeneklerin de olduğunu sözlerine ekledi.Seminer sonunda BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Levent Bilek tarafından konuşmacı konuk BNP PARIBAS CARDIF Emeklilik Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sertsöz’e teşekkür plaketi takdim edildi ve katılımcılar ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirildi.