YUNANISTAN EKONOMISINE CANSUYU

BALKANSİAD( Balkan Rumeli Sanayicileri ve İşadamları Derneği) ekonomik krizle boğuşan Yunanistan’a çıkarma yaptı. 
Gümülcine ve Selanik bölgesini kapsayan 4 günlük gezide ticaret ve sanayi odaları ile T.C. Başkonsoloslukları ziyaret edilerek karşılıklı görüşmeler yapıldı. BALKANSİAD Heyeti’nin ilk durağı Gümülcine Ticaret ve Sanayi Odası oldu. Burada Başkan İbrahim Halil Hasan, yönetim kurulu ve meclis üyeleri ile görüşen BALKANSİAD Heyeti oda hakkında bilgi aldı. Hasan, odanın 1921 yılında kurulduğunu ve Yunanistan’ın kalkınma planlarında önemli rol oynadığını söyledi. Gümülcine Ticaret Odası’nın Yunanistan’ın Türkiye pazarına girmesinde önemli bir çıkış kapısı olduğunu kaydeden İbrahim Halil Hasan, “Türkiye’de ki ticaret ve sanayi odaları ile yakın ilişki içerisindeyiz. Yunanistan geziniz burada ki Türk iş adamlarına büyük moral verdi. Ekonomik kriz nedeni ile Gümülcine bölgesinde bulunan 110 fabrikadan şuan da sadece 13’ü faaliyet gösteriyor. Durma noktasına gelen sanayimizi canlandırmak için Türk iş adamları ile karşılıklı iş yapmaya hazırız” dedi.
BALKANSİAD KOMŞUYA DESTEK İÇİN HAZIR
BALKANSİAD Başkanı Naci Şahin tekstil, otomotiv, gıda, makine, turizm ve ilaç sektöründe faaliyet gösteren 54 iş adamı ile 4 günlük Yunanistan gezisi gerçekleştirdiklerini söyledi. Türkiye ve Yunanistan arasındaki ticareti geliştirmek ve canlı tutmak istediklerini söyleyen BALKANSİAD Başkanı Naci Şahin, BALKANSİAD’ın 12 balkan ülkesiyle köklü bağları bulunan, her biri kendi sektöründe Bursa’nın ve Türkiye’nin lokomotifi konumundaki kuruluşlarının yönetim kurulu başkan ve üyeleri tarafından kurulduğunu dile getirdi. Dernek üyelerinin Balkan ülkeleri ile akrabalık bağlarını ticari ve ekonomik bağlarla perçinlemek istediklerinin altını çizen Şahin; “Tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizden etkilenen komşumuz Yunanistan’ın yaşadığı sıkıntıları aşması için Türk iş adamları olarak elimizden gelen çabayı göstermeye hazırız. Kökleri balkanlara dayanan biz BALKANSİAD üyeleri olarak bugün 54 kişilik heyetle geldiğimiz Yunanistan’da Yunanlı iş adamları ile karşılıklı ortak yatırım projeleri üzerine görüşmeler yürütüyoruz. Bu görüşmelerin ardından ortaya çıkacak yatırım fırsatlarını değerlendirip komşumuz Yunanistan’a dar gününde destek çıkmaya hazırız. Özellikle turizm sektöründeki var olan potansiyeli biliyoruz. Yunan hükümetinin de bu sektörde yatırım yapmayı düşünen Türk iş adamlarına gerekli desteği vermelerini bekliyoruz” dedi. Karşılıklı iyi niyet ve temennilerin dile getirildiği görüşmede Gümülcine Ticaret ve Sanayi Odası’na bağlı kalabalık bir iş adamı heyetinin yanı sıra İskeçe Ticaret Odası Başkanı İrfan Hacıgene’de hazır bulundu. 
BAŞKONSOLOSLUK ZİYARETİ
Gümülcine Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki görüşmelerin ardından BALKANSİAD Heyeti T.C. Gümülcine Başkonsolosluğu’nu ziyaret etti. Başkonsolos Alper Atak’ı makamında ziyaret eden BALKANSİAD Heyeti Gümülcine hakkında bilgi aldı. Bölgedeki Müslüman azınlığın Türkler tarafından oluşturulduğuna dikkati çeken Başkonsolos Atak, görev bölgelerinin Yunan bölgesel idari yapılanmasına göre Doğu Makedonya-Trakya Bölgesinin tamamını kapsadığını söyledi. Bölgede Türk İşadamlarını görmekten mutlu olduklarını belirten Atak, “Ziyaretiniz bize güç vermiştir. Her zaman Gümülcine’de bir kapınız olduğunu unutmayın.”dedi. 
BALKANSİAD Heyeti daha sonra Gümülcine’de bulunan Türk Gençler Birliği’ni ziyaret etti. Gençler Birliği başkan ve yönetim kurulu ile de bir araya geldi.