MAYIS AYINDA BURSA’DA BALKAN RÜZGÂRLARI ESECEK…

Balkan Rumeli Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BALKANSİAD), BTSO ile birlikte düzenlediği 1. Balkan İşbirliği toplantısında Mayıs ayında Bursa’da düzenlenecek olan Balkan Ticaret Fuarı ve 2. Akıllı Belediyecilik Zirvesi’nin tanıtımını, 11 Balkan ülkesinden gelen ticaret ataşelerinin katılımıyla gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan BALKANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Aytuğ Onur, “Balkan Ticaret Fuarı ve Akıllı Belediyecilik Zirvesi Türkiye ile 12 Balkan ülkesi arasındaki mevcut 21 milyar dolarlık ticaret hacminin artmasına katkı sağlayacaktır” dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Altıparmak Hizmet Binası’nda gerçekleşen toplantıya BALKANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Aytuğ Onur’un yanı sıra, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Gülener, TÜYAP Bursa Fuarcılık Genel Müdürü İlker Ersözlü, BALKANTÜRK Eğitim Vakfı Başkanı Naci Şahin, Marmara Belediyeler birliği Bilgi İşlem Koordinatörü Kerem Ulusoy ve BALKANSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı.

Toplantıda konuşan BALKANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Aytuğ Onur, BALKANSİAD olarak, Balkanların refahını artıracak projeler ürettiklerini ifade ederek, “Balkan Ticaret Fuarı, Türkiye ile 12 Balkan ülkesi arasındaki mevcut 21 milyar dolarlık ticaret hacminin artmasına katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Her iki otomobilden biri Bursa’dan…

Ticaret ataşelerine Bursa’nın ekonomisi ile ilgili de bilgiler veren Dr. Onur, “Bursa aynı zamanda Türkiye’nin en önemli ticaret ve sanayi merkezi konumundadır. Bugün itibariyle Bursa’da otomotiv ana sanayinde faaliyet gösteren 3 otomobil fabrikası bulunmaktadır. Türkiye’de imal edilen her 2 otomobilden birisi Bursa’da üretilmektedir” ifadelerini kullandı.

Balkan ve Rumeli rüzgârı…

Türkiye’nin Balkan ülkeleri ile arasındaki ticaret hacminin artması için BALKANSİAD olarak, yoğun mesai harcadıklarını da söyleyen Dr. Onur, “Bu yıldan itibaren Balkan ülkeleri ile ilişkilerimizin daha da kuvvetlenmesi ve pekişmesi adına 13-15 Mayıs tarihleri arasında Bursa’da 12 balkan ülkesinden firmaların, belediyelerin, ilgili kamu kurumlarının geniş katılımıyla Balkan Ticaret Fuarı’nı düzenleyeceğiz. Yine bu tarihlerde yapacağımız 2. Akıllı Belediyecilik Zirvesi ve Balkan Kültür Haftası Sayesinde Mayıs ayı İçerisinde Bursa’da Balkan ve Rumeli Rüzgârları Estireceğiz” dedi.

Kardeşlik ilişkisi…

Balkan ve Rumeli ülkeleri ile Türkiye arasında bir kardeşlik ilişkisi olduğuna dikkat çeken BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Gülener ise, Bursa’da çok sayıda Balkan kökenli sanayici olduğunu hatırlatarak, “BALKANSİAD, Türkiye ile Balkan ülkeleri arasında önemli bir köprü vazifesi görmektedir. Bu doğrultuda birçok değerli proje üretiyor. Ben bu bağlamda kendilerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Ticari bağlar güçlenecek…

Yapılacak fuarla ilgili açıklamalarda bulunan TÜYAP Bursa Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü de, “İlk kez düzenlenecek Balkan Ticaret Fuarı ile Türk yatırımcılarını Balkan ülkelerindeki iş adamları ile aynı çatı altında buluşturmak, oluşturulacak sinerji ile mevcut kültürel ve ticari bağları daha da güçlendirmek, yeni ticari bağlantıları sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

Akıllı Belediyecilik Zirvesi, kamu ve özel sektörü buluşturacak…

Fuarla eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek olan 2. Akıllı Belediyecilik Zirvesi ile ilgili bilgiler veren Marmara Belediyeler Birliği Bilgi İşlem Koordinatörü Kerem Ulusoy ise, bu yılki zirvede Marmara Belediyeler Birliği ve BALKANSİAD olarak, güç birliğine gittiklerini dile getirerek, “Balkan Ticaret Fuarı’nı ve Akıllı Belediyecilik Zirvesi’ni birleştirerek, etkinliğin kapsamını ve etkisini artırmayı hedefliyoruz. Akıllı Belediyecilik Zirvesi, teknolojinin halkın hizmetine daha verimli sunulması amacıyla başta belediyeler olmak üzere ilgili kamu kurumlarının ve özel sektör temsilcilerinin bir araya gelmesidir” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Arnavutluk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Seimir Kurti, Bosna Hersek Büyükelçiliği 3. Katibi Jasna Martinevic, Bulgaristan Ticaret Müşaviri Toshko Tomov, Hırvatistan Büyükelçiliği Müsteşarı Dario Mihelin, Karadağ Ankara Büyükelçiliği Jovana Krivokapic, Kosova Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Güner Vreya, Makedonya Ankara Büyükelçiliği Ticari Ataşesi Habil Mustafai, Moldova Ankara Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Eugen Buga, Romanya Büyükelçiliği Ekonomiden Sorumlu Elçi Müsteşarı Valentin Stanislav, Sırbistan İstanbul Ticaret Müsteşarı Filip Sanovic ve Slovenya Cumhuriyeti İstanbul Ticari Konsolosu Andrej Fercej ülkelerinin ticaret, yatırım ve ekonomik işbirliği olanakları hakkında bilgiler verdi.