BURSA İŞ DÜNYASI YENI İSTIHDAM SEFERBERLIĞI İÇIN HAREKETE GEÇTI

Bursa İş Dünyası Yeni İstihdam Seferberliği İçin Harekete Geçti

Türkiye ekonomisinin lokomotif kenti Bursa, İstihdam Seferberliği kapsamında yeni başarı hikayeleri yazmak için harekete geçti.

BALKANTÜRKSİAD önderliğinde PERYÖN, BUİKAD ve BUSİAD işbirliği ile iş dünyası temsilcilerine yönelik ‘2018 Yılı SGK, İŞKUR ve KOSGEB İstihdam Teşvikleri Semineri’ düzenlendi. BTSO ev sahipliğinde düzenlenen ve firma temsilcilerinin büyük ilgi gösterdiği etkinliğe 400’den fazla kişi katıldı. İstihdamı artırmaya yönelik teşvik ve desteklerin anlatıldığı toplantıya, BALKANTÜRKSİAD Başkanı Berat Tunakan, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Gülmez, BUSİAD Başkanı Ergun Hadi Türkay ve BUİKAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oya Eroğlu’nun yanı sıra SGK Bursa İl Müdürü Mustafa Yılmaz, İŞKUR Bursa İl Müdürü F. Eren Türkmen ve KOSGEB Bursa İl Müdürü Erkan Güngör de katıldı.

 “YENİ DÜZENLEMELER İSTİHDAMI ARTIRACAK”

BALKANTÜRKSİAD Başkanı Berat Tunakan, genç bir nüfusa sahip olan Türkiye’nin en önemli meselelerinden birinin istihdam olduğunu söyledi. Geçen yıl İstihdam Seferberliği sayesinde bu alanda önemli bir aşama kaydedildiğine dikkat çeken Tunakan, “İş dünyasının ihtiyaç duyduğu teşviklerin de yer aldığı 7103 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte gelecek dönemde istihdam konusunda çok daha iyi bir noktaya geleceğimize inanıyorum” dedi.

“DAHA ÇOK ÜYEMİZ YARARLANMALI”

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Gülmez, devlet tarafından çalışanlar ve işverenlere yönelik çok önemli desteklerin sağlandığını söyledi. BTSO olarak üyelerinin bu desteklerden daha fazla faydalanmaları adına çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Gülmez, “İŞKUR işbirliğinde hizmete açtığımız İstihdam Büroları ile firmalarımıza devletimizin desteklerini anlatırken aynı zamanda işçi ile işveren arasında köprü vazifesi görüyoruz. Önümüzdeki süreçte sağlanan desteklerle birlikte firmalarımızı, kentimizi ve ülkemizi büyüterek, yeni iş sahaları açmaya devam edeceğiz” dedi.

“İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDE ÇALIŞMALIYIZ”

BUSİAD Başkanı Ergun Hadi Türkay ise yeni dönemde nitelikli eleman konusuna çözüm bulmak ve iş ve işçi barışını geliştirmeye yönelik projelere odaklandıklarını söyledi. Başta BTSO olmak üzere diğer kurum ve kuruluşlarla da bu alanlarda işbirliği içerisinde çalışmayı hedeflediklerini belirten Türkay, “Bugünkü etkinliğimiz de ortak çalışmamızın bir ürünü. Ülkemiz için son derece önemli bir konu olan istihdam alanında böyle bir etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Kadın istihdamına ilişkin bazı verileri paylaşan BUİKAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oya Eroğlu, işverenler için kadın istihdamını kolaylaştıracak uygulamalara önem verilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Önemli bir iş birliği sergileyerek ‘2018 Yılı SGK, İŞKUR ve KOSGEB İstihdam Teşvikleri Bilgilendirme Semineri’ni düzenlediklerini belirten Eroğlu, toplantının faydalı olması temennisinde bulundu.

BURSA’DAN 80 BİN İLAVE İSTİHDAM

Açılış konuşmalarının ardından sunumlara geçilirken, ilk olarak SGK Bursa İl Müdürü Mustafa Yılmaz istihdam teşvikleri hakkında katılımcılara bilgi verdi. Mustafa Yılmaz, İstihdam Seferberliği kapsamında Türkiye genelinde yaklaşık 1,5 milyon ilave istihdam sağlandığını söyledi. Söz konusu dönemde Bursa’da ise 80 bine yakın ilave istihdam sağlandığını belirten Yılmaz, SGK’nın aracılık ettiği işveren teşviklerinin istihdam başarısında büyük katkısı olduğunu vurguladı. 2018 yılında da çok önemli teşvik düzenlemelerinin çalışma hayatına kazandırıldığına dikkat çeken Yılmaz, “Gerek 7099 gerekse de 7103 sayılı yasa ile birlikte önemli teşvikler hayata geçirildi. Özellikle ilave iki istihdam dediğimiz, “1 Senden 1 Benden” teşviki işverenlerimizin prim yükünün azaltılmasında önemli rol oynayacak. 1 ila 3 çalışanı olan imalat iş yerlerinin mevcut çalışan sayılarına ek olarak ilave istihdam ettikleri 18-25 yaş arası gençlerin ücret, sosyal güvenlik primleri ve vergileri bir ay işveren bir ay ise devlet tarafından ödenecek” dedi.

ENGELLİLER VE ESKİ HÜKÜMLÜLERE BÜYÜK DESTEK

Toplantıda konuşan İŞKUR Bursa İl Müdürü F. Eren Türkmen ise İŞKUR’un sağladığı desteklerle işverenlerin üzerindeki işgücü maliyetlerini en asgari seviyeye indirdiğini söyledi. İşverenlerin İŞKUR’la yakın temas halinde olmaları gerektiğini vurgulayan Türkmen, engelli ve eski hükümlülere sağlanan teşvikler hakkında da bilgiler verdi. 2018 yılı ikinci dönem engelli ve eski hükümlülere yönelik proje destek başvurularının başladığını kaydeden Türkmen, “Engelli ve eski hükümlülere kendi işlerini kurmaları için çeşitli teşvikler sağlıyoruz. Engellilerimize 50 bin lira, eski hükümlülerimize ise 30 bin lira destek sağlıyoruz. Destekten faydalanmak isteyen vatandaşlarımızın 8 Haziran’a kadar proje ofislerine müracaat etmeleri gerekiyor” dedi.

1 MİLYON KİŞİYE GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ

KOSGEB Bursa İl Müdürü Erkan Güngör ise KOBİ’lerin Türkiye’deki toplam işletmeler içerisinde yüzde 99,83’lük paya sahip olduğunu söyledi. KOSGEB’in KOBİ’lerin rekabetçiliklerini artırmak ve sanayide entegrasyonu ekonomik gelişmelere uygun biçimde gerçekleştirmek amacıyla çalışmalar gerçekleştirdiğini söyleyen Güngör, 2017 yılında yaklaşık 55 bin işletmeye toplam 949 milyon lira destek verdiklerini kaydetti. KOSGEB’in 10 ayrı destek programıyla işletmelere destek olmayı sürdürdüğünü belirten Güngör, “En bilinen destek programımızdan biri Girişimcilik Destek Programımız. Tamamen ücretsiz olan programımızla 2010-2017 döneminde yaklaşık 1 milyon kişiye eğitim verdik” dedi.

Sunumların ardından konuşmacılar, istihdam ile ilgili teşvik ve destekler konusundaki soruları cevaplandırdı.

Bursa İş Dünyası Yeni İstihdam Seferberliği İçin Harekete Geçti
Bursa İş Dünyası Yeni İstihdam Seferberliği İçin Harekete Geçti
Bursa İş Dünyası Yeni İstihdam Seferberliği İçin Harekete Geçti