BALKANTÜRKSİAD’IN BULGARİSTAN’DAKİ 2. EKONOMİ ZİRVESİ 4-5 EYLÜL’DE

Balkan Rumeli Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BALKANSİAD) Bulgaristan’da ikinci kez düzenleyeceği ekonomi zirvesine hazırlanıyor.

 Bu güne kadar Hırvatistan, Yunanistan, Kosova gibi farklı ülkelerde toplamda 8 ekonomi zirvesi gerçekleştiren BALKANSİAD, 9’ncu ekonomi zirvesini Bulgaristan’ın Başkenti Sofya’da ve Plovdiv şehrinde 4-5 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirecek.

 TC Sofya Büyükelçiliği ile Bulgaristan Ticaret Sanayi Odası temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda Bulgar işadamının katılımıyla gerçekleştirilmesi planlanan ekonomi zirvesinde, BALKANSİAD’ın 2014-2016 dönem projeleri arasında yer alan Balkan Ticaret Fuarı ve Kongresi için de önemli işbirlikleri için temaslar sağlanacak.

 —Bulgaristan’daki ikinci zirve—

 Bulgaristan’daki ikinci ekonomi zirvesi öncesi değerlendirmelerde bulunan BALKANSİAD Başkanı Dr. Aytuğ Onur, “BALKANSİAD olarak bugüne kadar 8 ekonomi zirvesi gerçekleştirdik. Bu ekonomi zirvelerinde Bulgaristan’a ikinci kez gideceğiz. İlk ziyaretimizde işbirlikleri adına güzel temaslar gerçekleştirmiştik. Bu ziyaretimizde ise bu temasları somut ticari ilişkilere dönüştüreceğiz” dedi.

 BALKANSİAD Başkanı Dr. Onur, Türkiye’nin Bulgaristan ile olan 2014 yılı dış ticaret hacminin 5 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşmesinin beklendiğini işaret etti. Dr. Onur, 2014’ün ilk 6 ayında Bulgaristan’dan 1 milyar 345 milyon dolarlık ithalat gerçekleştiğine dikkati çekerken, Türkiye’den Bulgaristan’a ilk 6 aylık ihracatın1 milyar 50 milyon dolar seviyesinde olduğunu hatırlattı.

 İki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmede BALKANSİAD olarak üzerlerine düşen ne varsa yapmaya hazır olduklarını belirten Onur “Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşması için Balkan ülkelerindeki potansiyelin iyi değerlendirilmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Bu bağlamda BALKANSİAD olarak üzerimize düşen vazifeyi yerine getirmeye çalışıyoruz. Balkanlar’da bağlantı halinde olduğumuz kurum ve kişilerle işbirliğini genişleterek ve geliştirerek bu hedeflere ulaşma yolunda ciddi adımlar atıyoruz. Bu nedenle Bulgaristan’da gerçekleştireceğimiz ekonomi zirvesini önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.

 —Sırada diğer Balkan ülkeleri var—

 Zirve kapsamında yapılan görüşmelerde BALKANSİAD’ın 2014-2016 dönemi projeleri arasında yer alan Balkan Ticaret Fuarı ve Kongresi için de önemli işbirliklerine imza atmayı hedeflediklerini belirten Dr. Aytuğ Onur, Bulgaristan’daki zirvenin ardından Moldova, Arnavutluk ve Sırbistan başta olmak üzere 4 farklı ülkede daha zirve gerçekleştirmek istediklerini söyledi.

 BALKANSİAD Başkanı Dr. Aytuğ Onur, ekonomi zirvesine katılmak üzere Bursa’dan yaklaşık 60’a yakın işadamının yanı sıra Uludağ Üniversitesi’nden üniversiteler arası işbirliği kurma amacıyla görevlendirilen temsilcinin de katılımıyla birlikte Bulgaristan’a gideceklerini ve 4 Eylül’de Filibe’deki Türk işadamlarıyla toplantıda biraraya geleceklerini, ertesi gün de Sofya’da Bulgaristan Ticaret Sanayi Odası yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.