BALKANTÜRKSİAD’IN 10’UNCU SİNERJİ TOPLANTISI VE İFTAR YEMEĞİ, BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI RECEP ALTEPE’NİN KONUK KONUŞMACI OLARAK KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİ.

BURSA – Balkan Rumeli Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BALKANSİAD), 10’uncu Sinerji Toplantısı ve geleneksel iftar yemeğini Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin konuk konuşmacı olarak katılımıyla gerçekleştirdi. Toplantının açılışında konuşan BALKANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Aytuğ Onur, “Piyasa gelişmeleri ve Merkez Bankası’nın durumu göz önünde bulundurulduğunda gelecek adına endişe edilecek bir şey yok. Ülke ekonomisinin büyümesini sürdürüyor” dedi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de Balkanlara yönelik çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunurken, “Balkanlar ile zedelenen bağlarımızı güçlendiriyoruz” diye konuştu.

Almira Otel’de gerçekleşen iftar yemeğine, Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Sait Gürlek, Mudanya Kaymakamı Orhan Çiftçi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ödünç, Bursaspor Başkanı Recep Bölükbaşı, OSBÜK Yönetim Kurulu üyesi Selim Yedikardeş, BALKANSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Naci Şahin, RUMELİSİAD Başkanı Mustafa Kırcı, KOSGEB Bursa İl Müdürü Ahmet Akdağ, KSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Korgavuş, DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Tezyaparlar ve çok sayıda STK yöneticisi ve BALKANSİAD üyeleri katıldı.

Balkan ve Rumeli’nin Bursa’daki sözcüsü: BALKANSİAD…

Programın açılışında konuşan Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, BALKANSİAD’ın, Bursa ile Balkan ülkeleri arasında bir köprü görevi gördüğünü belirterek, “Kuruluşundan bu yana kısa bir süre geçmesine rağmen, Bursa’nın etkin STK’ları arasında üst sıralarda yerini alan BALKANSİAD, Balkan ve Rumeli ülkelerinin Bursa’daki sözcüsü konumuna gelmiş, yürüttüğü çalışmalarla da adeta bir köprü görevi üstlenmiştir. Oradaki kardeşlerimizi unutmayan, en ufak bir olumsuz durumda hemen yardıma koşan ve bunların yanı sıra, Türkiye ile Balkanlar arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlenmesi adına çalışan BALKANSİAD’ın Bursa’da faaliyet göstermesi bizleri oldukça mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.

Bursa ile Balkanlar arasında akrabalık bağı var…

Bursa’nın Balkanlar ile çok eskiye dayanan ve kuvvetli bir akrabalık bağlarına sahip olduğunu ifade eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de, Türkiye ile Balkanların her anlamda birbirine katkısının yadsınamaz olduğunu dile getirerek, Bursa ekonomisinde oluşan güçlü altyapının temelinin, Balkanlar’dan Bursa’ya yapılan göçlerle oluştuğunu söyledi.

Bir bütünün iki yarısıyız…

“Bugün Bursa bir sanayi şehriyse, Balkan coğrafyasından gelen sanatkârlarımız ve birikimlerimiz sayesindedir” ifadelerini kullanan Başkan Altepe, “Bunun sonucunda oluşan güçlü altyapının getirisi olarak Bursa, İstanbul’dan sonra ihracatı en yüksek ikinci ilimiz olmuştur. İşte bu birikimler, bu göçlerle birlikte Bursa’ya taşındı. Yüzyıllardır bu kültürü birlikte yaşadık. Bursa ile Balkanlar bu güçlü ilişkiler sayesinde birbirine bağlandılar. Balkanlarla ağladık, Balkanlarla güldük, bir bütünün iki yarısı olduk. Sıkıntıları ve zorlukları da birlikte çektik, mutlu günlere de birlikte geldik. Yaklaşık 80-90 yıl Balkan ve Rumeli ülkeleri ile bizler arasında bir kopukluk olmuştu. Bu süre zarfında zedelenen bağlarımızı şimdi tekrar güçlendiriyoruz. Bu konuda da en büyük görev Bursa’ya düşüyor. Balkanlarla olan bağlarımızı tekrar güçlendirebilmek için burada yaptığımız tüm faaliyetleri orada da gerçekleştiriyoruz” dedi.

Yaralar sarılmaya devam ediyor…

Göreve gelirken söz verdikleri  ‘Bursa’mıza ve Balkanlara değer katacak her türlü projeye destek vermeye hazırız’ söyleminden asla şaşmadıklarını dile getiren BALKANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Aytuğ Onur ise, “Balkanlardaki kardeşlerimizin her zaman yanında oluyoruz ve olmaya devam edeceğiz. Yakın dönemde yaşadıkları doğal afetler sonucu mağdur olan Bosna-Hersek ve Varna’daki kardeşlerimize yapılan ayni yardımlar söz konusudur. Bu bölgelerdeki yaralar sarılmaya devam ediyor ve biz de bu yaraların sarılmasına katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bu münasebetle, balkanlardaki kardeşlerimizin yardımına koşan ve battaniyeden yatağa, çocuk bezinden yastığa kadar pek çok ihtiyaç maddesinin karşılanmasına destek veren BALKANSİAD üyelerine teşekkürlerimi sunuyorum. Bu aşamada bizlere her zaman destek veren ve yol göstererek, önümüzü açan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Recep Altepe’ye de şükranlarımızı sunuyorum” şeklinde konuştu.

Göreve geldikleri Mart ayından bu yana gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Onur, önümüzdeki döneme ilişkin hedeflerini ifade ederken de, Ramazan ayı içerisinde başta Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç olmak üzere, tüm Bursa milletvekilleri, Dışişleri Bakanlığı Balkan Dairesi yetkilileri, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ile birlikte kısa adı TİKA olan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nda temaslarda bulunup BALKANSİAD’ın 2014-2016 dönemi projelerini sunacaklarını söyledi.

İhracatta yeni rekorlar bekliyoruz…

Sözlerine, “Piyasa gelişmeleri ve Merkez Bankası’nın durumu göz önünde bulundurulduğunda gelecek adına endişe edilecek bir şey yok. Ülke ekonomisi büyümesini sürdürüyor” diyerek devam eden BALKANSİAD Başkanı Dr. Aytuğ Onur, ekonomik değerlendirmelerde bulunurken de, enflasyona dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Dr. Onur, “Bir de üretimin devamlılığı önem kazanıyor. Yıllık ortalama yüzde 1.6 olan üretim artışını daha yukarılara çıkartmalıyız. Diğer yandan ihracat bütün hızıyla devam ediyor. Mayıs ayında cumhuriyet tarihimizin aylık rekorunu kıran ihracatımız yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 oranında arış göstererek 80 milyar dolara yaklaşmıştır. Yılsonunda inşallah ihracatta yeni rekorlar bekliyoruz. Bunlar da ekonomi adına çok sevindirici gelişmeler” dedi.

Konuşmaların ardından BALKANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aytuğ Onur tarafından, gecenin konuk konuşmacısı olan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye teşekkür plaketi takdim edilirken, yeni üye olarak BALKANSİAD ailesine katılan Kerem Şener, Aysel Şentürk Laçin, Can Kaleli, Ekrem Aladağ, Rıdvan İşbaşaran, Ufuk Turhan, Baha Boztekin, İlker Biliktu, Berk Şahin, Elif Ahsen Gökçen, Serap Kaya, Osman Planalı, Yasemin Sakarya, Derya Demirtaş, Fevzi Ulu’ya da  üyelik sertifikaları verildi.