BALKANTÜRKSİAD ÜYELERI BAKANLARLA BIR ARAYA GELDI

Balkan Rumeli Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BALKANSİAD), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ev sahipliğinde düzenlenen Türk Yunan İş Forumuna katıldı.
İstanbul Çırağan Otel’de gerçekleştirilen toplantıya Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ,T.C. Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan,Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu , AB Bakanı Egemen Bağış,Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker,İçişleri Bakanı Muammer Güler,Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik,Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz,Ulaştırma,Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Sağlık Bakanı Mehmet Müzzzinoğlu,DEİK Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, SEV Başkanı Dr. Athanase Lavidas ,TİM Başkanvekili Ali Nedim Güreli, Yunanistan Yatırım Ajansı Üst Yöneticisi Stefano Isaias BALKANSİAD Başkanı Naci Şahin ve üyelerinin yanı sıra 550 işadamı katıldı.
YUNAN YATIRIMLARDA CİDDİ BİR ARTIŞ VAR
Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras da konuşmasında, Yunanistan’ın yavaş yavaş istikrar sağladığına inandığını ve Türkiye’nin de bir kalkınma yörüngesinde olduğunu belirterek, ”Dolayısıyla ikili girişimcilik için işbirliği yapmanın tam zamanıdır, konjonktür uygundur” ifadesini kullandı. Samaras, Ekonomi forumda çok sayıda işadamının olmasının Türk tarafının olduğu kadar Yunan tarafının da girişimcilerinin ilgisini gösterdiğini belirterek, iki ülke arasındaki bu işbirliğinin desteklenmesin herkesin ortak hedefi olduğunu kaydetti. Komşu ülkelerin arasındaki girişimciliğin her iki ülkenin ekonomisinin kalkınması için çok önemli olduğunu ifade etti.
Samaras, geçen yıl Türkiye’nin Yunanistan’a gönderilen ürünlerde 10. sırada yer aldığını belirterek, ”Bunun yanı sıra Yunanistan’ın ihracat yaptığı 6. ülke haline geldi. Bu çerçevede, Yunanistan’ın inşaat malzemeleri, yüksek teknoloji ürünleri ve bilişim teknolojileri öne çıkmaktadır. Bunun yanı sıra makine, kimyasal, plastik ve gıda sektörleri, özellikle ambalajlanmış yüksek gıdalar var” diye konuştu.
5 MİLYAR DOLARDAN 10 MİLYAR DOLARA ÇIKARILMALI
Toplantıya katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise konuşmasında, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticaret hacminin son 10 yılda yüzde 100’den fazla arttığını belirterek, ”En kısa zamanda ticaret hacmini 10 milyar dolar seviyesine çıkarmalıyız dedik. 2015 sonu itibariyle kararlılığımızı ortaya koyalım ve 10 milyar dolar seviyesini gerçekleştirelim” dedi.
Erdoğan, Türkiye ile Yunanistan’ın ilişkilerini örnek bir seviyede ilerlettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
”İki ülke arasındaki ticaret hacmini, son 10 yılda yüzde 100’den fazla artırdık. Son dönemde, küresel kriz ortamına rağmen, küresel krizin dünya ticareti üzerindeki olumsuz etkilerine rağmen, ikili ticaret hacmimizi yükseltmeye devam ediyoruz. 2011 yılında Türkiye ile Yunanistan’ın ticaret hacmi 4 milyar dolar civarındaydı. 2012 yılında krizin artmasına rağmen bu rakam, 5 milyar dolara ulaştı. Tabii bunların yeterli olmadığını, bu seviyelerin Türkiye ve Yunanistan arasında istediğimiz rakamı ifade etmediğini, henüz istediğimiz seviyeler olmadığını ortak iradeyle belirledik. Ve dedik ki, en kısa zamanda biz bu ticaret hacmini 10 milyar dolar seviyesine çıkarmalıyız dedik.
Şu anda 10 milyar dolar seviyesine çıkaracak olan kadrolar burada. Gerek Yunanistan’dan gelen iş adamlarımız gerekse ülkemizden iş adamlarımız hep birlikte burada. Biz yol açacağız, sizler de adımları atacaksınız. Gerek yatırımlarla gerek ticaret hacmini artırmak suretiyle inanıyorum ki bu adım atılır. 2015 sonu itibariyle kararlılığımızı ortaya koyalım ve 10 milyar dolar seviyesini gerçekleştirelim.”
ORTAK TURİZM PAKETLERİ HAZIRLANMALI
Türk-Yunan İş Forumu’nda konuşan DEIK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ve Yunanistan’ın büyük bir turizm potansiyeline sahip olduğunu belirterek “İki ülkeyi turizm konusunda rakip olmaktan çıkarıp, ortak bir destinasyon haline getirmemiz gerekiyor. Dünya turizm pastasından daha fazla pay almak için iki ülke turizm sektörünün beraber hareket etmesi gerekiyor” dedi.
“Ortak turizm paketleri hazırlayarak, Amerika kıtasından, Uzak Doğu’dan bölgemize hiç gelmemiş olan turistleri Yunanistan’a ve Türkiye’ye çekebiliriz” diyen Hisarcıklıoğlu, “Ortak turizm paketleri hazırlanması konusunda iki ülke Bakanlarının son derece istekle çalıştıklarını biliyorum. Burada tabi özel sektörümüze çok büyük sorumluluk düşüyor. Ben Türk ve Yunan özel sektörünün bu ivmeyi yakalayacağına yürekten inanıyorum” ifadesini kullandı.
BALKANLARDA AKLA GELEN TEK SİADIZ
Balkanlarla köprü kurma vazifesini üstlendiklerini dile getiren BALKANSİAD Başkanı Naci Şahin, “ Derneğimizin adını kısa sürede tüm Türkiye’ye tanıttık. Bu foruma Bursa’dan tek katılan derneğiz. Bu demek oluyor ki Balkanlar arası ihracat denildiği zaman akla gelen tek siad biziz. Başbakanımız Recep Tayip Erdoğan’ında dediği gibi Yunanistan’a yapılan ticaret hacmi artmalı ve bizlerde yapmış olduğumuz geziler ve ikili görüşmelerimiz ile bu rakamlara destek oluyoruz, olmaya da devam edeceğiz” şeklinde konuştu.