BALKANTÜRKSİAD BEGD’İ AĞIRLADI

Balkan Rumeli Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BALKANTÜRKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Berat Tunakan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Bursa Ekonomi Gazetecileri Derneği (BEGD) üyeleriyle bir araya gelerek, Bursa ve Türkiye ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

BALKANTÜRKEVİ’nde gerçekleşen ziyarette, BEGD Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Nuri Yavuz ile BEGD Yönetim Kurulu Üyeleri, BALKANTÜRKSİAD Başkanı Berat Tunakan, BALKANTÜRKSİAD Başkanlık Divanı Üyeleri Süleyman İnan, İskender İskenderoğlu, Nurettin Göler ve Cömert Kayıra ile güncel ekonomik konularda istişarelerde bulundular.

BALKANTÜRKSİAD’ın Bursa’nın en önemli sivil toplum kuruluşlarından biri olduğunu ifade eden BEGD Başkanı Nurullah Nuri Yavuz, Türkiye’nin içinden geçtiği ekonomik süreci ve önceki günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Programı’ndaki (YEP) hedefleri, iş dünyasıyla birlikte değerlendirmekten mutluluk duyduklarını belirtti.

“Derneğimizin güçlü olması Bursa’ya ve Türkiye’ye fayda sağlar”

Bursa basının önemli isimleriyle bir arada olmaktan mutlu olduğunu söyleyen BALKANTÜRKSİAD Başkanı Berat Tunakan, BALKANTÜRKSİAD’ın öncelikli hedeflerinden birinin üyelerine ekonomik katkı sağlamak olduğunu dile getirdi. Tunakan, “Üyelerimizin ekonomik olarak güçlü olması hem derneğimize, hem de Bursa’ya fayda sağlar. Bizler de bu bilinçle hareket ederek, BALNET Çalışma Grupları, İş Geliştirme Toplantıları ve Yurtdışı Ekonomi Zirvelerimizle hem üyelerimiz arasındaki ticari ilişkileri artırmayı, hem de yeni Pazar bulmalarını amaçlıyoruz. Bunun yanı sıra, üyelerimizin ekonomik konularda yaşadığı sıkıntıları, ilgili kurumlarla paylaşıyor ve çözüm yolları konusunda istişarelerde bulunuyoruz. Bizler eleştirmekten ziyade, hedefe odaklanıp ulaşmak istiyor ve bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Başkan Tunakan’dan YEP değerlendirmesi

Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan 2020 – 2022 Yeni Ekonomik Program hakkında da değerlendirmelerde bulunan Tunakan, “Önümüzdeki 3 yıl için hedeflenen büyüme rakamları yüzde 5. Bu hedefe hızlı bir şekilde ulaşılmak gerekiyor. Uzmanlardan ve üyelerimizden aldığımız bilgilere göre, bu hedefe ulaşmak için ileri teknoloji odaklı üretim, ihracat, sanayide verimlilik, turizm mevsiminin uzatılması ve tarımsal üretim önemli noktalar olacak. YEP’te açıklanan diğer hedeflerden biri de, enflasyonun kademeli olarak düşmesi ve 2022’de yüzde 5’in altına inmesi. Bunun için ithal ürünlerin yerlileştirilmesi, enerji konusunda yerli firmalardan Türk Lirası bazlı alımlar yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Hedefler konulmasının önemli olduğunun farkındayız ama bu hedeflere ancak çalışarak ulaşabiliriz. Kısacası BALKANTÜRKSİAD olarak, ileri teknoloji ürünlerin yerli üretimiyle, yeni yatırımlarla, ihracatla ve finans sektörünün bu hedeflere doğru orantılı aldığı kararlarla ekonomimizin önümüzdeki yıllarda daha iyi gideceği inancındayız” diye konuştu.

“2022 hedeflerine ulaşmak hepimizin faydasına olacaktır”

Devletin, ihracata yönelik ileri teknoloji ürünleri imalatı yapan firmalara önemli destekler sunduğunu hatırlatan Tunakan, “Hükümetimiz son yıllarda ihracata ve teknolojik üretime çok önem veriyor. Kapasite, istihdam, üretim gibi konularda önemli destekler sağlıyor. Biz de Türkiye’nin büyümesi için ihracat ve üretimin ne denli önemli olduğunun farkındayız. Bu desteklerden faydalanan üyelerimiz var ve dernek olarak biz de desteklerin daha geniş kitlelere ulaşması adına çeşitli bilgilendirmelerde bulunuyoruz. Türkiye’nin 2022 hedeflerine ulaşmasının hepimiz için faydalı olacağının farkındayız. Bunun için üzerimize düşenleri yapmaya gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Dünya, önemli bir değişim sürecinde”

Tunakan, dünyanın bir değişim sürecinden geçtiğine dikkat çekerek sözlerini şöyle tamamladı: “Dünyada tarım, matbaa, sanayi devrimleri gibi önemli devrimler oldu. Bu süreçlere çabuk adapte olanlar, bu dönemlerde dünyanın önemli güçleri haline geldiler. Şimdi yine önemli bir değişim süreci içerisindeyiz. İleri teknoloji, hızlı iletişim çağında bizler de kendimizi en iyi şekilde konumlandırmalı ve bu süreçten ülke olarak geri kalmamalıyız.”

“Faiz indirimi kararı konut satışlarını artırtırdı”

Ziyarette inşaat sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulunan BALKANTÜRKSİAD Başkanlık Divanı Üyesi Nurettin Göler ise, YEP’te inşaat sektörüyle alakalı büyük bir büyüme öngörülmediğine değinerek, “İnşaat sektöründe yaşanan en önemli hamle faizlerin düşmesi oldu. Bu karardan sonra satışlarımız yükselmeye başladı ve bu da doğal olarak sektördeki motivasyonu artırdı. Satışların devam etmesi ve müteahhitlerin elindeki konut stoklarını eritmesiyle birlikte, sektöre yönelik algıda olumlu yönde değişecektir” dedi.

Ziyarette BALKANTÜRKSİAD Başkanı Berat Tunakan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, BEGD üyelerinin sorularını da yanıtladı.

BALKANTÜRKSİAD BEGD’İ AĞIRLADI