BALKANTÜRKSİAD 8’INCI SINERJI TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTIRDI

Balkan Rumeli Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BALKANSİAD), Bursa’da gündem oluşturan Sinerji Toplantısı’nın 8’incisini 19 Şubat Çarşamba günü gerçekleştirdi.

Geniş katılımın sağlandığı toplantı Hilton Bursa Otel’de düzenlendi. BALKANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Naci Şahin ve Yönetim Kurulu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Bursa Valisi Münir Karaloğlu’nun yanı sıra Bulgaristan’dan Şumen Valisi Ventsislav Venkov, Rusçuk (Ruse) Valisi Ventsislav İliev, Razgrad Valisi Stoyan Nençev, Tırgovişte Valisi Emel Rasimova,  Bulgaristan Çalışma Eski Bakanı ve Milletvekili Totyu Mladenov, Vratsa Belediye Başkanı Nikolay İvanov, Şumen Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Şumen Belediye Meclisi Başkanı Prof. Dr. Georgi Kolev, Vratsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Evgeni Evgeniev de katıldı. Türkiye Ekonomi Bankası Baş Ekonomisti Selim Çakır konuşmacı olarak katıldığı Sinerji Toplantısı’nda konuşmaların ardından ödül, sertifika ve plaket takdimi yapıldı.

Balkanlarla İlişkilerimizi Geliştirmeliyiz

Toplantıda konuşan Bursa Valisi Münir Karaloğlu, “Bizim balkanlarla tarihi bağlarımız var. Komşuluk, kültürel ve ticari ilişkilerimiz var. Bugün bu ilişkilerle dostluk zemininde her geçen gün gelişen düzeydedir. BALKANSİAD bu ilişkini gelişmesine pozitif katkı koymaktadır. Bu açıdan başta BALKANSİAD Başkanı Naci Şahin başta olmak üzere herkese ilin valisi olarak teşekkür ediyorum. Bildiğiniz gibi Avrupa ile ciddi bir ticari faaliyet içindeyiz ve bunun çoğunluğu karayolu ile sağlanıyor. Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı da Balkanlar ve Bulgaristan’dır. Geçtiğimiz haftalarda yaşanan küçük gümrük sorunu işadamlarımızın ciddi manada kayıplarına sebep oldu. Bunun için hem Balkanlarla hem de Bulgaristan’la komşuluk ilişkilerimizi geliştirme mecburiyetimiz var. Bugün Balkanlarla olan ticari ilişkilerimize baktığımızda Türkiye’nin lehine gözüken durum, aksine Türkiye’nin Balkanlardan yaptığı ithalatın Balkanlara yaptığı ihracattan fazla olduğu görünüyor. Onun için Bursalı iş adamlarının Balkanlarda yatırım ve ticaret yapma ilişkilerini geliştirmeleri gerekiyor. BALKANSİAD’ın Balkanlarda gerçekleştirdiği 7 ekonomi zirvesi ve burada gerçekleşen sinerji toplantıları Balkanlarla olan ticari ilişkilerimizi geliştirir diye temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.  

7 Balkan Ülkesinde 7 Zirve

Toplantının açılış konuşmasını yapan BALKANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Naci Şahin, selamlama hitabının ardından “BALKANSİAD henüz 2 yıl 3 aylık genç bir sivil toplum kuruluşu, buna rağmen yedi balkan ülkesinde 7 ekonomi zirvesi gerçekleştirdik. En son ekonomi zirvemiz bir ay kadar önce Romanya’da gerçekleştirildi. Zirvede elliye yakın iş adamı ile iş yeri ziyaretleri yapıp 250’den fazla Romen iş adamıyla toplantılarda bir araya geldik. Önümüzdeki dönemde de yine bu yedi Balkan ülkesinde gerçekleştirdiğimiz ekonomi zirvelerinin ikincilerini yapacağız ve bu zirveler, BALKANSİAD geleneği haline gelecek. Bu çalışmalar sonunda somut projelerle Türkiye ve Bursa’ya faydalı olmaya çalışıyoruz” dedi.

Eğitime Ayrı Bir Önem Veriyoruz

Sinerji Toplantısı’nın sekizincisini gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasını sürdüren Başkan Naci Şahin, “Kurduğumuz Balkan Türk Eğitim Vakfı ile Uludağ üniversitesi işbirliğimiz devam etmektedir. Balkanlarla ekonomi anlamındaki köprü vazifemize eğitimi de dâhil ettik. Artık ekonomi zirvelerinin yanında eğitim zirveleri de yapacağız. Bulgaristan, Kosova ve Bosna Herkes üniversiteleri ile Uludağ üniversitesi gelişmelerinin aracısı olacağız. Rektörümüz Kamil Dilek ile sık sık görüşüyoruz ve görevlendirilen öğretim üyeleriyle Balkanlara gideceğiz. Eğitim BALKANSİAD’ın önem verdiği projelerin başında geliyor. Komitelerimiz çok iyi çalışarak verimli projeler üretmektedir. Projelerimiz gerçekleştikçe kurumsallaşmamız tamamlanacaktır. Hızlı adımlarla ilerliyoruz. 300 üyesi olan BALKANSİAD her zaman gündem de ve sanki on yıldır var gibi” şeklinde konuştu.

Ecdadınız Bizim Topraklarımızdan Geldi Buraya

Şumen Valisi Ventsislav Venkov, onur konuğu olarak katıldığı toplantıda yaptığı konuşmasında “Karşılıklı tanıma, güven ortamı sağlama, saygıya ve karşılıklı menfaate dayanarak ileriye dönük adım atabileceğimize inanıyorum. Komşumuza güvenemezsek kime güveneceğiz. Sizlerin çok iyi bildiği bir bölgeden geliyoruz. Birçoğunuzun ecdadı buraya bizim topraklarımızdan gelmiştir. Bölgemiz belki buraya uzaktır ama hepimizin odaklandığı Avrupa pazarına daha yakındır. Amacımız bölgemizin ekonomisini canlandıracak yatırımcıları çekmektir. İstihdam yarattığımız zaman görevimizi yerine getirdiğimizi söyleyebiliriz. Bu nedenle biz Şumen’de size yabancı olmayan Kuzeydoğu Bulgaristan Bulgar Türk Ticaret ve Sanayi odasını kurduk. Odanın başkanlığını Sayın Fikret İnce üstlenmektedir” ifadelerine yer verdi.

Sinerji toplantısına konuşmacı olarak katılan ve bir sunum gerçekleştiren TEB Baş Ekonomisti Selim Çakır, Türk ekonomisi hakkındaki değerlendirmeleri ve tahminlerini paylaşırken özellikle inşaat sektörünün çok hızlı bir büyüme gösterdiğini ve gelecek dönemde sektörde bir yavaşlama yaşanacağını belirtti.

Toplantıda konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Törende Orhan Holding Onursal Başkanı İbrahim Orhan ve Yeşim Tekstil CEO’su Şenol Şankaya’ya ödüllerini Bursa Valisi Münir Karaloğlu takdim etti. Başkan Naci Şahin de hizmet ve katkılarından dolayı BALKANSİAD Yönetim Kurulu tarafından bir ödüle layık görüldü. Yönetim Kurulu üyeleri ve BALKANSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Vehbi Varlık tarafından Naci Şahin’e ödülü takdim edildi. Ayrıca toplantıya konuşmacı olarak katılan Selim Çakır’a ve Toplantının onur konukları Bulgar heyete de katılımlarından dolayı birer ödül takdim edildi.

Ödül töreninin ardından BALKANSİAD’a yeni katılan üyeler Okan Tuna, Emre Varlık, Harun Yasav, İlker Biligtü, Erkan Aydın, Hatice Erdem, Sedef Sinoplu, İbrahim Öztürk ve Mustafa Gümüş’e sertifikaları Başkan Naci Şahin, Yönetim Kurulu üyeleri ve Bulgar heyeti temsilcileri tarafından verildi.

8’inci Sinerji Toplantısı’nın sponsorları TEB, ÖZDİLEK, SEGER, Fuat Alagöz Emlak ve Lokman Optik’e de birer plaket takdimi yapıldı. Grup Digital’in canlı müzik performansı ile devam eden gece, Bursa Folklor Eğitim Merkezi Gençlik ve Spor Kulübü, BURFEM tarafından hazırlanan Balkan yöresi halk oyunları gösterisi ile son buldu. 

BALKANTÜRKSİAD 8’inci Sinerji Toplantısını Gerçekleştirdi
BALKANTÜRKSİAD 8’inci Sinerji Toplantısını Gerçekleştirdi